Saturday, May 30, 2009

MANUAL GURU : PENCEGAHAN BULI DI SEKOLAH

Syukur Alhamdullillah. Akhirnya buku Manual Guru: Pencegahan Buli di Sekolah telah ada di pasaran buku terutama syarikat-syarikat buku seperti MPH, Popular dan sebagainya. Buku ini berharga RM 24 di pasaran. InsyaAllah, semoga ada manfaatnya untuk cegah buli di sekolah.

Perlukan Pengorbanan : Sekolah Agama Rakyat

Syukur Alhamdulillah. Program yang dirancang sekian lama akhirnya menjadi realiti. Bermula semalam 29 Mei 2009, Program Bimbingan Akademik dan Kerjaya telah dijalankan sehingg 2 Jun ini. Ia bukan kerja yang mudah kerana banyak individu yang perlu ditangani bermula dengan pensyarah, pihak pengurusan kolej, perpustakaan, unit pengangkutan, pusat IT, Persatuan Kasih, MPP, guru-guru SAR dan seterusnya pelajar-pelajar SAR lebih kurang 186 orang. Terima kasih saya ucapkan kepada pihak kolej KUO dan ajk-ajk terutama Nazri, Ikmal, Abu Hadhalah, Atauullah, Fashan, Rafini, puteri-puteri kasih (lupa dah nama), Azril (presiden Kasih yang sedang bertungkus lumus di kampung kerana kenduri kahwin) dan kepada semua yang terlibat secara langsung dan tidak langsung (lupa nama lah). Yang penting, semuanya memerlukan pengorbanan demi Allah dan Rasulnya.

Tuesday, May 26, 2009

The Practice of Reality Therapy From the Islamic Perspectives in Malaysia and Variety of Custom in Asia

Syukur Alhamdullillah. Berita baik seterusnya, jurnal yang saya karang berjaya masuk dalam International Journal of Reality Therapy pada keluaran Vol. XXVIII, number 2 (Spring 2009). Tajuk jurnal tersebut adalah The Practice of Reality Therapy From the Islamic Perspectives in Malaysia and Variety of Custom in Asia. Yang menariknya dalam jurnal tersebut nama saya paling atas mengatasi nama-nama orang putih yang lain. Dalam penulisan ini saya mengemukakan hujah bagaimana amalan dalam Terapi Realiti (WDEP) selaras dengan Islam yang berpandukan kepada Al-Quran, Hadis, pandangan ulama' dan qias. Sekurang-kurang orang putih pun tahu bahawa amalan Islam ini tidak sempit hanya kepada Solat dan Puasa sahaja. Malah Islam ini syumul merangkumi syariah, ibadah, akhlak dan siasah. Walaupun saya tidak membincangkan secara terperinci daripada pandangan Islam secara mendalam tetapi sekurang-kurangnya sebagai cetusan idea dalam mengembangkan dakwah ilmu Islam. Ini kali kedua tulisan saya keluar setelah tulisan pertama pada Disember 2008. Semoga mendapat barakah Ilahi. Aminn....

Saturday, May 16, 2009

Prodigy Kit Kaunselor: Anugerah Perak ITEX 2009

Syukur Alhamdulillah. Penyelidikan bersama produk PRODIGY telah berjaya merangkul pingat Perak dalam 20 th International Invention, Innovation and Technology Exhibition 2009 (ITEX 2009). Saya, En Aziz, En Taqi, PM Dr Malek, Tn Hj. Md Nor tersenyum puas kerana banyak usaha yang dilakukan untuk menjayakan pameran ini. Bukan satu tugas yang mudah kerana memikirkan tentang needs pengadil. Sekurang-kurangnya usaha dalam seminggu dua ni berhasil. Begitulah dalam akademik, produk bukan semua boleh dilaburkan dan dikomersilkan. Banyak produk orang akademik kadang-kadang diciplak oleh pemikir-pemikir bisnes yang berorientasikan keuntungan. Sebab itu orang akademik bukan orang yang paling kaya dan selalu teraniaya. Orang yang paling kaya adalah businessman, politikus, penyanyi yang dapat one million, jaguh sukan seperti tiger woods dan lain-lain lagi. Mungkin juga niat orang akademik adalah kepada kepuasan ilmu dan nak kembangkan ilmu. Dan mungkin juga orang akademik perlu ubah cara berfikir yang kebiasaannya menilai tinggi harta intelek tidak sebagaimana orang biasa yang menilai harta duniawi? Pilih lah sendiri. Syukurlah, dapat juga Pingat Perak.

Manual Guru: Pencegahan Buli Di Sekolah

Syukur Alhamdulillah. Akhirnya buku Manual Guru: Pencegahan Buli Di Sekolah dapat diterbitkan juga. Saya bekerja lebih kurang enam bulan untuk menulis dan memberi idea dalam buku tersebut. Fokus saya adalah kepada bagaimana guru sebagai pembimbing berkomunikasi dengan pembuli dan mangsa buli dalam memahami tingkah laku mereka. Sebenarnya saya mula melibatkan dengan kajian buli bersama Prof Datin Dr Noran semasa tahun 2003 lagi. Pada waktu itu satu tsunami berlaku di seluruh negara apabila kajian kami menjadi kejutan tentang fenomena buli di sekolah (rujuk laporan kajian tahun 2003/2004). Waktu itu Prof Noran bertindak sebagai Ketua Penyelidik merangkap Dekan di Fakulti Sains Kognitif & Pembangunan Manusia UPSI. Nampaknya kajian ini tidak terputus. Setelah saya kembali daripada pengajian PhD inilah projek penulisan pertama saya. Kebijaksanaan Prof Noran mencari dana daripada UNICEF telah merintis jalan untuk buku tersebut dihasilkan. Kami berkampung beberapa kali untuk membincangkan strategi menghasilkan buku ini. Syukurlah akhirnya menjadi realiti. Saya pun belum lagi dapat daripada penerbit salinan buku ini. Tak tengok lagipun buku yang original. Rasanya dah ada dijual di MPH dan koperasi buku-buku di Universiti. Di bawah ini saya perpanjang berita daripada UTUSAN MALAYSIA pada hari semalam 15 Mei tentang pelancaran buku Manual Buli tersebut.

Buku panduan tangani buli dilancar

PROF. Dr. Noran Fauziah Yaakub (kiri) dan Fatimah Haron memegang buku Manual Guru: Pecegahan Buli di Sekolah sempena Festival Hari Guru 2009, semalam. (saya tak dapat hadir kerana terlibat dengan ITEX 2009).

UTUSAN MALAYSIA

KUALA TERENGGANU 15 Mei - Pihak pengurusan sekolah-sekolah serta guru kini mempunyai panduan untuk mencegah dan menangani masalah buli dalam kalangan pelajar dengan penerbitan buku bertajuk Manual Guru: Pencegahan Buli Di Sekolah.
Buku hasil kajian dan tulisan Pensyarah Jabatan Psikologi, Kolej Universiti HELP, Prof. Dr. Noran Fauziah Yaakub itu memberi panduan dalam segenap aspek buli termasuk mengenal pasti pembuli dan cara pencegahannya.
Buku yang ditulis bersama Pensyarah Kanan Jabatan Psikologi, Kolej Universiti HELP, Fatimah Haron dan pensyarah Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Dr. Ahmad Jazimin Jusoh diterbitkan oleh Utusan Publications & Distributors Sdn. Bhd.
Majlis pelancaran buku itu disempurnakan oleh Menteri Besar, Datuk Ahmad Said pada Festival Hari Guru Peringkat Kebangsaan 2009 di Pusat Dagangan Terengganu (TTC) di sini hari ini.
Ketika ditemui selepas majlis itu, Noran Fauziah berkata, buku berkenaan dihasilkan selepas beliau membuat kajian sejak tahun 2000.
''Dengan bantuan kewangan penyelidikan daripada Dana Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF), saya mencadangkan kepada pihak pengurusan Kolej Universiti HELP untuk melahirkan buku panduan ini.
''Sebelum ini tiada panduan untuk pihak sekolah dan guru menangani masalah buli," ujarnya.
Katanya lagi, pendekatan menangani masalah buli yang disarankan di dalam buku itu dibahagikan kepada tiga bahagian berasaskan pendekatan tiga peringkat iaitu Sekolah, Bilik Darjah dan Individu dan seterusnya dibahagikan kepada 12 modul.
Jelasnya, bagi peringkat sekolah, ia memberi panduan bagaimana untuk memulakan program menangani buli, membentuk dasar anti buli, amalan sekolah dan menilai keberkesanan program.
''Di peringkat bilik darjah pula, panduan diberikan mengenai amalan bilik darjah, hak dan tanggungjawab kanak-kanak, maksud buli, pembuli dan cara mereka membuli, mengenal pasti pembuli dan peranan saksi dalam insiden buli.

Friday, May 15, 2009

International Technology Inovation Exhibition (ITEX 2009) dan Hari Guru 2009

Saya pada awalnya keliru mana satu yang ingin saya pilih untuk menghadirkan diri. Saya telah diminta untuk hadir ke ITEX 2009 bagi Pertandingan Pameran Teknologi dan Inovasi di KLCC dan dalam masa yang sama diminta juga hadir bagi Pelancaran Buku sempena Hari Guru di Kuala Terengganu. Akhirnya saya memilih untuk hadir ke ITEX 2009 bagi menyokong sepenuhnya Ketua Produk Prodigy, En. Ab Aziz Yatim. Sebab saya fikir saya telah memberikan persetujuan awal untuk komited dalam pameran tersebut. Lagipun kami ada perancangan yang baru yang bakal mengejutkan banyak pihak. InsyaALLAH. Dalam masa yang sama juga fikiran saya melayang ke Majlis Pelancaran buku saya bersama Prof Datin Dr Noran Fauziah dan Pn Fatimah sempena Hari Guru. Buku kami bersama bertajuk Manual Guru : Pencegahan Buli di Sekolah telah dipilih untuk dilancarkan pada jam 9.30 pagi ini sempena dengan Hari Guru Peringkat Kebangsaan. Projek ini adalah hasil geran daripada UNICEF dan telah diterbitkan oleh UTUSAN Publication. InsyaAllah mungkin keluar dalam berita Utusan Malaysia besok. Syukur Alhamdullillah, inilah berita yang baik yang ingin saya umumkan kerana bukan mudah harta intelek orang akademik dapat dikormesilkan. Cuma soal adalah diri saya. Saya selalu berhadapan untuk membuat keputusan yang sukar kerana kedua-dua tu sangat bermakna kepada saya. Saya bimbang saya membuat keputusan yang salah. Yang pasti keputusan perlu dibuat.

Sunday, May 10, 2009

Bagaimana menentukan bahawa itu KAUNSELING?

Ramai dalam kalangan kita yang masih samar-samar tentang aplikasi kaunseling dalam setting akademik mahu pun praktis. Dalam akademik, misalnya mereka yang melaksanakan latihan ilmiah ataupun projek tesis mengaku membuat modul kaunseling berdasarkan teori kaunseling tertentu. Tetapi setelah disemak daripada isi modul tersebut rupanya tidak selaras dengan dengan teori kaunseling yang diwar-warkan. Banyak modul kaunseling yang dicipta yang tidak memenuhi ciri-ciri kaunseling yang sebenar terutamanya modul untuk kaunseling kelompok. Hairannya, jika jelas objektif dan matlamat modul tersebut langsung tidak mengisahkan tentang kaunseling, mengapa mengaku modul tu modul kaunseling?

Situasi yang sama juga berlaku dalam amalan kaunseling. Ramai yang buat kaunseling tetapi tidak menggunakan aplikasi dan proses kaunseling yang sebenar. Banyak yang dilakukan lebih bersifat bimbingan dan campur-campur dengan teknik yang entah apa-apa? Bila ditanya apa falsafah di sebalik amalan kaunseling tersebut, teragak-agak untuk menjawabnya.

Bila di tanya bagaimana proses kaunseling yang anda lakukan, jawabnya saya tidak pasti...Bila ditanya apa kemahiran yang digunakan, jawabnya kita guna here and now...Bila ditanya bagaimana anda memahami individu yang anda ingin tolong berdasarkan teori kaunseling yang anda pilih, jawabnya teori tak penting...Bila ditanya, ok bila anda kata teori tak penting, amalan kaunseling yang bagaimana yang anda lakukan? Jawabnya ikut jelah situasi....

Semua jawapan di atas menggambarkan bahawa kaunselor tu memang tidak memahami kaunseling sepenuhnya. Saya tidak pasti apa kefahaman sebenar kaunselor tersebut.

Bagi saya, kaunseling itu dinilai berdasarkan kepada empat perkara penting iaitu :

1. Proses melaksanakan kaunseling bermula daripada pra sesi, penerokaan, mengenal pasti masalah klien, klien membuat keputusan sehinggalah penamatan.

2. Kemahiran Asas Kaunseling yang digunakan. Parafrasa ke, refleksi ke, membuat rumusan ke, minta penjelasan ke, dorongan minima ke, asalkan tidak lari dari kemahiran asas kaunseling.

3. Memahami klien berdasarkan teori kaunseling yang dipilih. Siapa kata teori tak penting dan tak boleh guna? Teori ini ni tak penting ke atau kaunselor tu tak reti dan tak faham nak guna teori. Jika teori kaunseling tu tak penting dah tentu dalam pengajian kaunseling, teori kaunseling tersebut terus terkubur dan berkubur. Jadi untuk laksanakan kaunseling, kaunselor harus mempunyai kefahaman teori kaunseling yang dipilihnya secara mantap untuk membincangkan mengapa klien tersebut bermasalah. Barulah nampak hebatnya profesion kaunseling bahawa setiap isu yang ditimbulkan oleh klien dapat dianalisis secara saintifik berdasarkan teori kaunseling yang diyakini oleh kaunselor tersebut.

4. Aplikasi teori kaunseling yang dipilih dalam membantu klien. Setiap teori mempunyai aplikasi mereka masing-masing dalam membantu klien. Jadi aplikasi teori kaunseling tersebut sangat membantu proses kaunseling dalam memberi rawatan atau pencegahan kepada klien. Misalnya dalam CTRT aplikasinya WDEP. Dalam REBT aplikasinya ABCDE. Dalam Rogers aplikasinya adalah melayan mendengar secara empati yang mendalam, genvin dan terima tanpa syarat. Jadi macam-macam lagi teori yang kaya dengan aplikasi untuk membantu klien. Soalnya berapa ramai yang faham dan guna aplikasi kaunseling untuk membantu klien mereka.

Yang peliknya, tanpa mempunyai proses kaunseling, kemahiran asas kaunseling, pemahaman klien berdasarkan teori kaunseling dan aplikasi teori kaunseling yang pilih oleh kaunselor, kita mengaku menggunakan KAUNSELING. Kesesatan ini lah yang perlu diperbetulkan.

PEMBENTANGAN PROPOSAL LATIHAN ILMIAH


Setelah saya berbincang dengan Azril, InsyaAllah pembentangan proposal latihan ilmiah akan dilakukan pada semester depan iaitu sebagaimana berikut :

Tarikh : 8 hingga 11 Julai 2009 (Rabu hingga Sabtu)

Masa : 8 pagi - 5 petang

Tempat : Akan ditentukan kemudian mengikut pembentang dan pensyarah penilai

Kehadiran : Wajib sebagai pembentang dan pendengar dalam bilik pembentangan yang ditentukan.

Kertas cadangan kajian akan dinilai oleh pensyarah penilai sama ada sesuai untuk dibawa untuk latihan ilmiah dan diteruskan atau pun sebaliknya.

Sila perpanjangkan kepada pelajar semester 6 yang akan mengambil latihan ilmiah pada semester depan. harap maklum.

Se pagi di Proton City

Syukur Alhamdulillah...Hari ni dapat keluarkan peluh di Proton City. Rasa perut dah semakin boroi, badan dah banyak lemak, jantung macam mengah-mengah. Itu tanda kurang exercise. Cuma cara saya, biasanya saya akan bawa keluarga sekali. Biar sama-sama seronok dan gembira.

SELAMAT HARI IBU MAKSelamat Hari Ibu Mak...

Ya Allah...Kau rahmatilah ibu ku dan ibu mertua ku. Ampunilah dosa mereka. Limpahkan segala rahmat dan keberkatan kepada mereka. Jadikan aku anak yang soleh yang sentiasa mengingati mereka. Dan kurniakan semua kebaikan hanya untuk mereka. Aminn...

Thursday, May 7, 2009

INSYAALLAH doakan, dalam masa terdekat

InsyaAllah dalam masa terdekat, mungkin seminggu, atau dua minggu atau dua bulan mahupun tiga bulan, ada khabar gembira untuk diri saya dan orang-orang yang signifikan dengan saya. Biarlah rahsia buat sementara waktu. Yang penting jalankan amanah dan tugas seperti biasa. InsyaAllah.

SEMINAR KEBANGSAAN LEMBAGA KAUNSELOR & SEMINAR KEBANGSAAN PERKAMA

Saya masih belum pasti dapat menghadirkan diri ke SEMINAR KEBANGSAAN LEMBAGA KAUNSELOR pada 21 hingga 23 Mei ini dan SEMINAR KEBANGSAAN PERSATUAN KAUNSELING MALAYSIA pada 2 hingga 3 Jun ini di UPM. Banyak tugas yang belum selesai di UPSI. Saya juga sekarang tengah menyediakan kertas konsep untuk PERSIDANGAN KEBANGSAAN KAUNSELING di PWTC pada 2 hingga 6 November nanti. Tambah berubanlah rambut saya dalam mengoperasikan kertas konsep ini kerana kita berhajat ingin menjemput "nama-nama besar dalam kaunseling". Silap-silap PM atau TPM yang rasmi. Sekarang tugas terdekat saya mesti menghabiskan urusan latihan ilmiah pelajar dan menyemak kertas peperiksaan pelajar. Kerja tidak lah susah tetapi memakan masa dan agak teknikal. Kepada sesiapa yang berminat untuk ke SEMINAR KEBANGSAAN yang terdekat ini, di sini saya muatkan dengan lebih terperinci.

1. SEMINAR KEBANGSAAN LEMBAGA KAUNSELOR 2009
Masa : 21-23 Mei 2009
Tempat : Hotel Legend, Kuala Lumpur
Tema : Amalan terbaik dalam kaunseling untuk komuniti
Personalia untuk dihubungi : En. Suhaimee b. Abd. Ghani (03-26143162)

2. SEMINAR KEBANGSAAN PERKAMA
Masa : 2-3 Jun 2009
Tempat : UPM
Personalia untuk dihubungi : EN HALIM HUSSIN (0192869295)
PM DR ZURIA MAHMUD (0196646065)

Sunday, May 3, 2009

Prosedur melaksanakan latihan ilmiah

Saya ingin kongsikan secara khusus tentang prosedur biasa dalam melaksanakan latihan ilmiah sebagaimana berikut :

1. Jumpa penyelia latihan ilmiah untuk membincangkan konteks penyelidikan yang ingin dikaji. Penyelia penting kerana ia adalah nadi kepada latihan ilmiah yang dijalankan. Terima konseptual daripada penyelia dan buat rumusan yang sebaik mungkin untuk merangka kajian yang bakal di jalankan.

2. Dapatkan persetujuan daripada penyelia tentang area (bidang) yang ingin dikaji. Diingatkan untuk pelajar kaunseling hanya bidang kaunseling wajar dikaji. Paling tidak pun ada variebel kaunseling dan psikologi. Oleh itu, pengkaji perlu membezakan mana satu kaunseling dan mana satu psikologi. Yang lemahnya, dah hampir bergraduat pun tidak boleh membezakan antara kaunseling dan psikologi.

3. Buat bacaan sebagai mungkin sebelum menulis proposal kajian. Kebanyakan pengkaji pakai hentam sahaja penulisan tanpa berfokus berkaitan kajian latihan ilmiah yang ingin dijalankan. Teori yang digunakan mesti sesuai dengan kajian. Pernyataan masalah mesti jelas. Objektif kajian mesti mengukur apa yang sepatutnya diukur. Definisi kajian mesti boleh difahami dengan terang dan nyata. Kajian-kajian lepas hendaklah terkini (biasanya 5 tahun terkebelakang daripada tahun semasa, maknanya 2004). Metod kajian mesti sesuai dengan cara untuk menjalankan kajian. Alat ukur perlu mempunyai kesahan dan kebolehpercayaan. Objektif kajian pula boleh dianalisis dengan sempurna sama ada kuantitatif mahu pun kualitatif. Rujukan pula perlu lengkap. Jangan dalam teks ada nama tokoh berkenaan dan bila tengok rujukan tiada nama orang berkenaan. Nanti boleh dituduh plagiat. Dicadangkan ambil pengalaman senior semester lepas.

4. Selepas menulis kertas cadangan perlu rujuk kepada penyelia sentiasa. Bincang dengan penyelia. Dan untuk mengesahkan bahawa kajian tersebut boleh diteruskan, sila dapatkan PENGESAHAN penyelia secara bertulis atau ditandatangani oleh penyelia untuk diBENTANGKAN kepada penilai latihan ilmiah pada PROGRAM PEMBENTANGAN PROPOSAL di peringkat Jabatan.

5. Pembentang proposal biasa akan dinilai oleh pensyarah yang dilantik. Semua pelajar wajib hadir untuk mendengar pembentangan proposal. Setelah pembentangan dijalankan, suatu sesi soal jawab akan berlangsung. Pada waktu inilah penilai akan memberikan komen yang sewajar. Pada waktu ini juga sesuatu proposal kajian tersebut DITERIMA atau DITOLAK terus.

6. Katakan DITOLAK, suatu cadangan kajian lain perlu dirangka semula. Manakala, jika diterima pelajar perlu berjumpa dengan penyelia untuk memaklumkan perkembangan yang berlaku. Setelah diizinkan oleh penyelia, pelajar perlu MEMOHON KEBENARAN daripada INSTITUSI yang terbabit untuk menjalankan kajian. Institusi itu mungkin EPRD, KEMENTERIAN WANITA, MARA dan sebagainya asalkan ada persetujuan daripada pihak yang menjaga hal ehwal penyelidikan untuk melaksanakan kajian. Pesanan kepada pelajar jangan terus ke lapangan kajian sebelum mendapat kebenaran bertulis daripada pihak yang sepatutnya memberi kebenaran. Buat kerja biarlah beradab kerana kita akan dipandang mulia. Ibaratnya jangan masuk rumah rumah orang tanpa kebenaran.

7. Setelah mendapat kebenaran daripada PIHAK YANG BERWAJIB, kajian boleh dijalankan berdasarkan kepada metod kajian yang dijalankan. Buatlah ikut metod yang sesuai dan kurangkan ralat dalam kajian. Sebab semua prosedur dalam menjalankan kajian di lapangan akan ditanya semasa pembentangan dapatan kajian kelak.

8. Kemudian, PEMBENTANGAN HASIL DAPATAN KAJIAN (biasanya enam minggu setelah Pembentangan Proposal Kajian ) akan dilaksanakan untuk mendengar dan menilai dapatan kajian diperoleh dan yang telah dianalisis. Pembentangan ini penting untuk menentukan kesahan dapatan kajian. Kemudian penilai akan menilai sejauhmana analisis yang dilakukan adakah selaras dengan objektif kajian. Pembentangan ini penting untuk membolehkan dapatan kajian dianalisis dengan cara yang betul. Lebih malang lagi semua dapatan kajian tidak dapat menjawab soalan kajian. Ramai yang membuat analisis yang salah walaupun objektif kajian adalah betul. Penilai juga akan melihat kesinambungan dapatan kajian dengan BAB 1, 2 dan 3 adakah ianya selaras. Jika tidak selaras, pembetulan perlu dilakukan segera. Dan jika teruk sangat mungkin data perlu dikutip balik.

9. Setelah PEMBENTANGAN HASIL DAPATAN KAJIAN diluluskan barulah penulisan keseluruhan boleh dilakukan. Bagi latihan ilmiah hanya lima bab iaitu Bab 1,2,3,4 dan 5. Oleh itu pelajar perlu menulis dengan lengkap kesemua bab tersebut.

10. Setelah ditulis kesemua bab, pelajar perlu memberikan kepada penyelia untuk dikomen dan memberikan cadangan dan pandangan. Pendek kata DRAF penulisan akhir ini mungkin berlau beberapa kali. Pelajar saya ada yang 15 kali drafnya diperbaiki. Itu adalah perkara biasa. Ini kerana latihan ilmiah tidak sama dengan membuat tugasan assignment biasa kerana latihan ilmiah memerlukan penyeliaan yang berterusan sehingga ianya selesai.

11. Pastikan juga bahawa penulisan yang dibuat mengikut format APA. Boleh dapatkan daripada saya tentang format tersebut.

12. Setelah beberapa kali draf dibincangkan dengan penyelia, biasanya penyelia akan memberi isyarat "LATIHAN ILMIAH ANDA BOLEH DI BINDING (DIBUKUKAN) DENGAN KULIT KERAS (HARD COVER)". Ayat inilah menjadi ayat yang ditunggu-tunggu. Setelah mendapat pengesahan penyelia untuk dibinding kulit keras, barulah proses tersebut dilakukan. Format untuk binding pun boleh dapatkan daripada saya.

13. Setelah dibukukan kulit keras, latihan ilmiah itu perlu diserahkan kepada penyelia, penyelaras latihan ilmiah (setakat ini) dan klinik kaunseling untuk diberikan kepada agensi yang meluluskan kajian itu dilakukan. Rujuk saya untuk maklumat lengkap.

14. Sekiranya prosedur ini dapat dipenuhi, maka syarat untuk latihan ilmiah ini diluluskan adalah cerah. Sebab ada latihan ilmiah yang kita kena tangguhkan sementara. Oleh itu buat ikutlah prosedur agar tidak banyak cacat celanya nanti.

15. Penulisan tentang penyelidikan dan latihan ilmiah terutama daripada konteks ilmu penyelidikan banyak saya kongsikan dalam blog saya yang satu lagi iaitu http://drjazimin.com

Latihan Ilmiah, Kertas Projek, Disertasi dan Tesis

Ramai orang tidak faham tentang latihan ilmiah, kertas projek, disertasi dan tesis. Semuanya mempunyai konsep yang sama iaitu melaksanakan kajian akademik untuk diiktiraf sebagai graduan. Bezanya adalah tahap kajiannya. Latihan ilmiah dan kertas projek biasanya untuk pelajar sarjana muda. Disertasi khusus untuk pelajar sarjana atau pun master manakala tesis adalah untuk pelajar yang diperingkat lebih tinggi yang memerlukan penilaian daripada luar institusi dan penilaian daripada pakar bidang.

Apa yang yang ingin saya tekan kan bahawa semua jenis kajian akademik ini perlu di BENTANGKAN untuk menentukan kesahan dan arah tuju yang betul ketika melaksanakan kajian. PEMBENTANGAN ini sangat baik kerana pengkaji membuat kajian berdasarkan pandangan yang terarah dan tidak membuat kajian secara syok sendiri. Sebagai contohnya subjek Latihan Ilmiah yang wajib diambil oleh semester 7 setiap semester oleh pelajar Bimbingan & Kaunseling, pembentangan kertas cadangan kajian (proposal) telah menjadi rasmi untuk dibentangkan pada minggu pertama atau kedua setiap semester (InsyaALLAH dalam awal bulan Julai 2009). Pembentangan ini diwajibkan kepada semua pelajar. Pelajar yang tidak membentang boleh dianggap kajian mereka tidak diperakukan oleh panel pensyarah. Melalui pembentangan ini pengkaji (pelajar berkenaan) lebih maklum tentang kesilapan dan kesalahan yang perlu diperbaiki sebelum turun ke kajian sebenar. Seperkara lagi ianya menjamin betulnya sesuatu kajian kerana ia menjadi rujukan orang lain. Jika tidak kita sering melakukan perkara yang salah yang kita tahu ada benarnya. Atau pun kita lakukan perkara yang kita rasa benar padahal salah. Mungkin juga kita tidak tahu apa-apa tentang kesilapan tersebut sebab yang penting hentam sahaja kajian tersebuat asalkan kita bergraduat. Yang lebih malang graduan itu dapat A tetapi kajian akademiknya salah. Sebab tiada orang yang menilai dan memberi komen secara akademik. Oleh sebab itulah PEMBENTANGAN KERTAS CADANGAN KAJIAN (PROPOSAL) perlu dibentangkan dan selepas itu PEMBENTANGAN DATA KAJIAN juga penting dibentangkan untuk menjamin kebenaran kajian. Bagi mereka yang tidak pernah disemak penulisan mereka, banyaklah rungutan yang mereka berikan kerana tahap amalan akademik mereka tidak pernah diuji. Sepatutnya dalam akademik, yang benar setelah adanya justifikasi yang mantap daripada kajian-kajian dan fakta-fakta yang sahih. Yang benar kita junjung, yang tidak benar kita tegur. Kajian yang salah kita baiki, kajian yang betul boleh diteruskan. Nabi pun pernah berpesan berkata lah benar walaupun ianya pahit. Mungkin ramai orang tidak suka tetapi itulah kebenaran. Dan tugas itu yang saya ingin lakukan. Kerana saya fikir itulah sumbangan saya dalam bidang akademik.

Saturday, May 2, 2009

Semangat mesti kuat


Lama juga tidak mencoret sesuatu dalam blog ini. Maklumlah saya lebih suka menimbang bila membuat sesuatu perkara. Biasanya saya akan menyelesaikan mana yang penting dan segera dahulu. Kadang-kadang ada yang penting tidak perlu di segerakan cepat. Saya tahu banyak idea yang ingin dikongsikan tetapi bila timbang mana yang paling penting dan segera, maka ia perlu diutamakan.
Banyak benar peristiwa yang berlaku dalam bulan April yang lepas. Pertama, saya dapat menyelesaikan formula mudah kajian eksperimen dengan Dr Nasir di Hotel UNITEN. Kehadiran kami merungkai banyak masalah penyelidikan yang dilakukan bersama oleh team kajian langsang buli. Kedua, berserabut dangan menyemak tugasan kemahiran asas kaunseling dan etika kaunseling. Ketiga, menyiapkan proposal untuk PERSIDANGAN KEBANGSAAN Kaunseling 2009. Keempat, menguruskan penilaian akhir pelajar praktikum (banyak cabaran kerana ada pelajar yang tidak faham syarat praktikum dan ditambah lagi dengan keadaan teknikal di sekolah yang tidak memberi ruang pelajar praktikum membuat sesi kaunseling.) Saya mengamuk dalam meeting biar black list je sekolah yang tidak boleh beri kerjasama kepada pelajar UPSI. Kelima, sempat menyiapkan Kertas Penyelidikan FRGS ke Kementerian Pengajian Tinggi. Syukur Alhamdulillah dalam masa 5 jam saya dapat menyiapkan 3 proposal besar sehingga proposal sahabat saya Dr. Alya pun belum sempat saya lihat. Saya kata pada beliau saya akan lihat selepas 7 Mei ini. Ketiga-tiga penyelidikan tersebut bertajuk :
1. Kesahan dan kebolehpercayaan kaunseling kelompok Terapi Realiti dalam kalangan pelajar bermasalah tingkah laku di sekolah
2. Kajian profil keperluan psikologi dan fisiologi dalam kalangan pelajar sekolah di Malaysia
3. Kesan bimbingan kelompok Terapi Realiti dalam meningkatkan konsep kendiri, ketahanan diri dan kompensi diri dalam kalangan pelajar bawah 2.5 di salah sebuat IPTA awam.
Doalah agar semua tajuk tersebut berjaya kerana saya menjadi Ketua Penyelidiknya. Seterus keenam, saya cuba menyelesaikan penilaian kepada latihan ilmiah pelajar semester 7. Banyak lagi yang perlu mereka perbaiki terutama isi kandungan dan format. Ketujuh, baru mengajar salah seorang staf tentang penggunaan NVivo untuk research beliau. Kelapan, kena menyiapkan kertas kerja konsep untuk Program Sekolah Agama Rakyat di UPSI pada musim cuti semester nanti. Kesembilan, menerima kunjungan hormat daripada wakil Kementerian Pelajaran Malaysia untuk Persidangan Kebangsaan Kaunseling dalam mesyuarat kali kedua persidangan. Dan banyak lagi yang tak sempat saya rakamkan. Apa pun saya cuba untuk melepasi beberapa halangan yang mendatang dengan rasa tabah. Dan semangat mesti kuat jika tidak satu pun saya tidak ingin lakukan.

  © Blogger template 'A Click Apart' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP